آموزش کار با جدول اطلاعاتی در ArcMap | آموزش Attribute table

جدول اطلاعاتی در ArcMap

جدول اطلاعاتی در ArcMap

در این ویدئو از آموزش ArcGIS در رابطه با بخشهای مختلف یک جدول اطلاعاتی در ArcMap بحث خواهیم کرد. بخشهای مختلف یک جدول اطلاعاتی را بررسی می کنیم و قابلیتهای هر کدام از آنها را تحلیل خواهیم کرد.

چرا آموزش جدول اطلاعاتی در ArcMap

جدول اطلاعاتی در ArcMap بعنوان دومین حرف GIS شناخته می شود. در واقع G از کلمه GIS بیانگر نقشه هایی است که به صورت بصری دیده می شود، و I بعنوان توصیفات و توضیحات هر نقشه است که در قالب یک جدول یا Table قابلیت استفاده دارد. در این فیلم قصد داریم کار با جداول توصیفی در GIS را به شما آموزش دهیم.

آموزش جدول اطلاعاتی در ArcMap

عمده نقشه هایی که با فرمت وکتور تهیه می شوند دارای جداول اطلاعات توصیفی می باشند، گاهاً برخی دیتاهای از نوع رستری نیز چنین ویژگی ای دارند. هر جدول اطلاعات توصیفی از چندین سطر یا ستون تشکیل شده است. در زبان عام GIS سطرها بعنوان Record شناخته می شود. و هر رکورد بیانگر یک پدیده یا عارضه در طبیعت است که معادل آن در نقشه هم ترسیم شده است.

اما علاوه بر رکوردها در این جداول تعدادی ستون نیز دیده می شود که بعنوان Field یا فیلد شناخته می شوند. این تعداد فیلدها در هر نقشه ای متفاوت است. هر فیلد در جدول اطلاعاتی بیانگر یک خصوصیت برای تمامی عوارضی است که در نقشه دیده می شود. به طور کلی باید گفته شود که برخی فیلدها در تمامی جداول اطلاعاتی به صورت مشترک دیده می شود که عبارتند از:

فیلد FID: این فیلد برای ارائه شماره شناسایی یا کد هر عارضه یا پدیده در نقشه بکار گرفته می شود. هر پدیده ای در نقشه ها دارای یک کد شناسایی تکرارنشدنی و منحصر بفرد است.

فیلد Shape: این فیلد هندسه یا Geometry عوارض را نشان می دهد. مثلاً برای تمامی عوارض نقطه ای کلمه Point تکرار شده است. هیچ جدولی را نمی توانید باز کنید که point و line و polygon در آنها دیده شود.

بنابراین باید گفته شود که به ازای هر پدیده در نقشه یک رکورد در جدول اطلاعاتی دیده می شود که می تواند خصوصیات مختلفی داشته باشد. این خصوصیات و رکوردها کاملاً با عوارض نقشه ارتباط دارند، یعنی هر گونه تغییری در نقشه بر روی ویژگی های جدول تاثیرگذار خواهد بود و برعکس.

برای تغییر در تعداد رکوردها باید حتماً یا عارضه ای به نقشه اضافه شود یا اینکه عارضه ای از نقشه حذف گردد. اما برای تغییر در تعداد فیلدها نیازی به تغییر در تعداد عوارض نیست.

جدول اطلاعاتی در GIS

ساختار اصلی کلمه GIS از سه حرف اصلی تشکیل شده است که می توان به شکل زیر تشریح کرد:

  • G که از کلمه Geographic گرفته شده (البته در برخی منابع به Geospatial و Geostatistical نیز گفته می شود) که بیانگر نقشه است
  • I که از کلمه Information گرفته شده و نشان دهنده تمامی خصوصیات و ویژگی های نقشه مورد مطالعه می شود
  • S که نشانگر سیستم یا سامانه است.

اما بحث این جلسه آموزشی در رابطه با اطلاعات هر نقشه است که در قالب جدول اطلاعات توصیفی در GIS قرار می گیرد.

اگر نقشه هایی که در پروژه های خود تهیه می کنید در قالب داده های وکتوری قرار گیرد، یکی از مهمترین بخش های این داده، اطلاعات توصیفی است که برای هر عارضه تهیه می شود. این اطلاعات توصیفی نقش بسیار مهمی را در تحلیل ها و پردازش ها دارند.

اما اگر داده ها به صورت رستر باشند، ممکن است که جدولی داشته باشند که بیانگر خصوصیات و ویژگی های توصیفی باشد. اما همیشه نمی توان انتظار داشت که نقشه های رستری دارای جدول اطلاعات توصیفی باشند.

بخش های مختلف جدول اطلاعات توصیفی در GIS

جدول اطلاعات توصیفی به این ترتیب باز می شود. این جدول از ۲ بخش اصلی تشکیل شده است.

  • سطرها یا Record
  • ستونها یا Field

سطرها در هر جدول اطلاعات توصیفی بیانگر عوارض موجود در نقشه هستند. مثلاً اگر در نقشه ای از نوع پلیگونی ۱۵ عارضه وجود داشته باشد، بدین معنی است که در این جدول ۱۵ ردیف دیده می شود. هر ردیف نشانی از یک عارضه در نقشه است. در جدول اطلاعاتی به هر ردیف یک رکورد Record گفته می شود.

 

اما علاوه بر رکوردها، تعدادی ستون هم در جدول اطلاعاتی دیده می شود. این ستونها در واقع نشان دهنده ویژگی ها و خصوصیاتی است که برای هر عارضه قرار می گیرد. مثلاً اگر بخواهید نام هر عارضه را وارد کنید باید برای آن یک ستون از نوع متنی ایجاد کنید. یا اگر بخواهید مساحت هر پلیگون را محاسبه کنید، باز هم باید یک ستون از نوع عددی بسازید. ستون ها در جداول اطلاعاتی با نام فیلد Field شناخته می شوند.

در هر جدول اطلاعاتی ۲ ستون به صورت پیشفرض ساخته می شود. یکی فیلد FID است که نشان دهنده شماره شناسایی عوارض است. یعنی هر عارضه ای در جدول اطلاعاتی دارای یک شماره شناسایی است. این شماره های شناسایی تکراری نیستند و هر عارضه یک شماره شناسایی منحصربفرد دارد.

فیلد دوم هم فیلد Shape است که برای تعیین نوع هندسه عوارض و شکل یا Geometry عوارض بکار می رود. هر جدول اطلاعاتی فقط می تواند شامل یا خط باشد یا نقطه یا پلیگون. هیچ نقشه نمی تواند هر سه عارضه را در برگیرد.

۲ قانون مهم در جدول اطلاعات توصیفی در GIS

  • شماره های شناسایی تکراری نیستند
  • شکل عوارض هم منحصربفرد است

اما در جداول اطلاعات توصیفی در ArcGIS می توان مدیریتهای بسیاری را بر روی داده ها انجام داد. بسیاری از پردازشها بر اساس این خصوصیات انجام می شود. مثلاً محاسبات هندسی یا محاسبات آماری برای عوارض وکتوری دقیقاً بر اساس این خصوصیات انجام می گیرد، مثل:

  • محاسبه مساحت برای عوارض پلیگونی
  • محاسبه طول برای عوارض خطی
  • محاسبه مختصات برای عوارض نقطه ای

البته این فرایند به شرطی قابل انجام است که شما در جدول اطلاعاتی برای هر یک از این متغیرها یک فیلد عددی ایجاد کنید، نکته دوم اینکه حتماً باید نقشه شما با سیستم مختصات متریک تهیه شده باشد. اگر به صورت متریک نباشد با خطا مواجه می شوید

صفرتاصد آرک جی آی اس GISAMOOZ

دوره ویژه صفرتاصد ArcGIS​

پست های مرتبط

مطالعه این پست ها رو از دست ندین!
بررسی وضعیت LST با فرآورده مودیس در ایران

بررسی وضعیت LST با فرآورده مودیس در ایران

آنچه در این پست میخوانید بررسی وضعیت LST با فرآورده مودیس در ایران فیلم زیر آموزش ساخت سمبل ایرانی برای…

بیشتر بخوانید

فرآورده های پوشش گیاهی سنجنده مودیس

آنچه در این پست میخوانید پایش پوشش گیاهی و بررسی تغییرات زمانی و مکانی آن همواره توسط محققین علوم محیطی…

بیشتر بخوانید
مهمترین روشهای ژئورفرنس در نرم افزار ArcGIS

مهمترین روشهای ژئورفرنس در نرم افزار ArcGIS

آنچه در این پست میخوانید یکی از مسائلی که محققین علوم زمین در بکارگیری داده های مختلف در پروژه های…

بیشتر بخوانید

نظرات

سوالات و نظراتتون رو با ما به اشتراک بذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آواتار کاربر کاربر مهمان امیر 9 اسفند 1401

سلام وقت بخیر یه سوال داشتم در جدول اطلاعات توصیفی چطور می توان توان نوشت مثلاً Q2
میخوام 2 به صورت توان روی Q باشه

آواتار کاربر کاربر مهمان احمد مختاری 11 تیر 1402

ا سلام و عرض ادب
استاد ارجمند از پلسخگویی شما سپاسگزارم.
بنده یک نقشه وکتور نقطه ای دارم که در آن دو پارامتر میانگین دمای سالانه و مجموع بارش سالانه برای ایستگاه های مختلف هواشناسی در قالب دو فیلد جداگانه آورده شده است. سوال بنده این است که چگونه می توانم از این دو فیلد برای ایجاد دو لایه اطلاعاتی جدید ایجاد کنم. در واقع، می خواهم دو نقشه جداگانه میانگین دمای سالانه و نقشه مجموع بارش سالانه با همان مختصات نقشه اولیه تهیه کنم.